Publicatiedatum: 20-04-2025

De gemeenten in de Achterhoek pakken zorgfraude serieus aan. Vorig jaar ging het Regionaal Meldpunt Zorg van start. Nu is het aantal toezichthouders uitgebreid. “Vertrouwen is goed, maar we moeten niet altijd blind vertrouwen”, zeggen burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Joop Wikkerink namens Sociaal Domein Achterhoek.

Regionaal Meldpunt Zorg

Vooropgesteld: het meeste gaat goed en het is de Achterhoekse gemeenten niet te doen om een ‘heksenjacht’. “Op de eerste plaats gaat het ons erom dat er goede zorg wordt geleverd. Dat elke euro aan de zorg wordt besteed”, zegt Van Oostrum. Al enige jaren zetten de Achterhoekse gemeenten stevig in op het voorkomen en bestrijden van zorgfraude. Sinds eind 2024 kunnen vermoedens van zorgfraude door zowel zorgprofessionals als inwoners worden gemeld bij het Regionaal Meldpunt Zorg. De websites van de gemeenten bieden toegang tot het meldpunt en het meldpunt is te vinden op de website van Sociaal Domein Achterhoek.

Voorkomen van zorgfraude

Daarnaast zijn in de huidige inkoop van Jeugdhulp en Wmo duidelijke vereisten opgenomen om aanbieders met verkeerde intenties af te schrikken. Tot slot hebben de gemeenten het aantal toezichthouders uitgebreid van één naar drie. Wikkerink: “Deze uitbreiding maakt ook activiteiten in de preventieve sfeer mogelijk. Zoals het trainen van consulenten in het herkennen van mogelijke fraude. We zetten in de Achterhoek nadrukkelijk in op het voorkomen van zorgfraude. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.” 

Vinger achter krijgen

In de afgelopen jaren zijn enkele tientallen meldingen binnengekomen. “Elke zaak van zorgfraude is er één te veel”, aldus Van Oostrum. Overigens is niet elke melding direct een zorgfraudezaak. Wikkerink: “Aanbieders vinden het bezoek van de toezichthouder vaak ook gewoon fijn. Ze kunnen dan ook toetsen: ‘Doen wij het goed?’.” Dat het toezicht nodig is, staat buiten kijf. Van Oostrum: “Met onze contractpartijen regelen we het goed, maar er zijn ook pgb-aanbieders en onderaannemers. Daar hebben wij veel minder zicht op. Juist daar willen wij graag de vinger achter krijgen. Het gaat ons om het totale beeld van zorgfraude en kwaliteit van zorg. Om zo onze inwoners te beschermen en voor aanbieders een eerlijk speelveld te creëren.”

Naar boven