Publicatiedatum: 28-04-2025

De Achterhoekse gemeenten en aanbieders van jeugdhulp en Wmo bouwen gezamenlijk aan de brede monitoring. Drie thema’s worden op dit moment via pilots verder uitgewerkt.

Brede monitoring als kompas

De brede monitoring Achterhoek is ook wel te zien als het kompas of navigatiesysteem van de transformatiedoelen binnen Sociaal Domein Achterhoek.

Dé ambitie in de regio is het juiste doen voor inwoners. We willen dat onze inwoners de hulp en/of ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Bij voorkeur zo thuis mogelijk. Om te meten hoe we het doen en er vervolgens van te leren, te verbeteren en verder te ontwikkelen is het belangrijk dat de bereikte resultaten inzichtelijk zijn. Dit gebeurt via de brede monitoring.

Gedachtengoed

In 2023 en 2024 is het gedachtengoed van de brede monitoring uitgewerkt (zie praatplaat of klik op de afbeelding hieronder). Hiervoor zijn zogenaamde ‘bouwgroepen’ aan het werk gegaan, bestaande uit gecontracteerde aanbieders en verschillende medewerkers van de acht Achterhoekse gemeenten. Het uitgangspunt van de bouwgroepen werd: samen bouwen, leren en ontwikkelen.

Gedachtengoed brede monitoring Achterhoek

De wijze waarop de bouwgroepen aan de slag zijn gegaan, is ook uitgewerkt in een praatplaat (klik op link of op afbeelding hieronder).

Proces van de brede monitoring Achterhoek

Van evaluatie en data tot narratief onderzoek

Om het gedachtengoed verder te concretiseren vinden nu drie pilots plaats:

  • In de eerste pilot gaat het om het opzetten van evaluatie. De ambitie is om deze evaluatie vorm te geven op basis van het driehoeksgesprek tussen de inwoner, uitvoerende aanbieder en de betrokken medewerker van de gemeentelijke toegang. Deze pilot is bedoeld om te komen tot een structurele, gezamenlijke wijze van evalueren over de kwaliteit van de zorg en de samenwerking.
  • In de pilot data is de bedoeling dat traditionele KPI’s een doorontwikkeling krijgen, zodat objectieve resultaten gekoppeld kunnen worden aan de verhalen van inwoners, aanbieders en gemeenten.
  • De derde pilot voegt het aspect beleving toe aan de evaluatie. Bekeken wordt hoe op basis van narratief onderzoek persoonlijke ervaringen kunnen worden opgehaald bij inwoners die zorg ontvangen, bij de uitvoerende aanbieder en bij medewerkers van de toegang.

Deadline: juni 2025

Naar verwachting zijn de pilots in juni 2025 gereed. De bedoeling is dat tussen de pilots verbinding en kruisbestuiving plaatsvindt, om over en weer ervaringen te delen en gezamenlijk te komen tot inzichten. Deze inzichten vormen vervolgens input voor ‘duidingssessies’ die informatie gaan opleveren over hoe zorg en beleid elkaar nog meer kunnen versterken. Deze aanpak past bij het uitgangspunt om samen te bouwen, van elkaar te leren en vervolgens verder te ontwikkelen.

Naar boven