Sociaal domein achterhoek

Zoeken

Achterhoek doet mee met ‘Eén tegen eenzaamheid’

Tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil. Ongeveer de helft van alle Nederlanders geeft aan zich eenzaam te voelen. Bij ouderen boven de 75 komt eenzaamheid nog veel vaker voor. Nu zijn het zo’n 700.000 ouderen. En als we niets doen, zijn dat er in 2030 meer dan 1 miljoen! Om eenzaamheid een halt toe te roepen, hebben de acht Achterhoekse gemeenten zich aangesloten bij het initiatief: Eén tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid doorbreken

Dé eenzaamheid oplossen kan niemand. Maar íemands eenzaamheid doorbreken, kunnen we allemaal. Het doel van Eén tegen eenzaamheid is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Door met heel veel partners eenzaamheid eerder te signaleren en te doorbreken. Naast een landelijke coalitie hebben zich al 380 lokale coalities aangesloten bij het initiatief, waaronder de Achterhoek.

Lokale coalities als spil

De lokale coalities vormen in de aanpak tegen eenzaamheid de spil. Wat ook logisch is. Gemeenten zijn op grond van de Wmo-wetgeving namelijk primair verantwoordelijk voor het bestrijden en vormgeven van een aanpak tegen eenzaamheid. Zij kunnen als regisseur een lokale coalitie tegen eenzaamheid vormen, samen met bedrijven, ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties. Op www.eentegeneenzaamheid.nl is al één Achterhoeks initiatief te vinden: uit Winterswijk.

Ondersteuning van Ministerie VWS

Vanuit het Ministerie van VWS worden gemeenten ondersteund bij zowel de coalitievorming als bij specifieke vragen waar lokale coalities tegenaan lopen.

Concreet betekent dit dat er een adviseur vanuit VWS met de Achterhoek gaat meedenken. Waar nodig helpt deze adviseur mee om in bestaand beleid eenzaamheid onder verschillende doelgroepen tegen te gaan.